Oktatás

 

Három évtizedes pályám alatt elsősorban rajzot és földrajzot tanítottam a Szilvási Általános Iskola alsó és felső tagozatában, illetve a Nagy László gimnáziumban.

Mindig nagy élményt jelentett az alsósok művészeti oktatása. Őket még nem "fertőzte" meg a felnőtt világnézet, más szemmel látják a világot.

A kamaszok sokszor szinte legyőzhetetlen problémák elé állítják az embert, de mindig akad köztük számos olyan is akikkel öröm együtt dolgozni és eredményeik minket tanáraikat is igazolnak.

Az utóbbi években nagy örömmel tartom a "hon- és népismeret" című tárgyat, amely keretében földrajzi, néprajzi, történeti, művészeti ismereteket adhatok át.

 

 

Batik szakkör

 

Harminc éve hoztam létre a komlói Szilvási Általános Iskolában a batik szakkört.

 

 

A batikolás Jáva szigetéről eredő kelmeszínezési eljárás, amelynél a színezetlenül hagyandó részeket festés előtt folyékony viasszal vonjuk be. A viaszozott részeket nem fogja meg a festék. A többször ismételt festés során világostól a sötét színek felé haladunk, miközben a minta kialakításához szükséges újabb és újabb területeket vonjuk be viasszal.

 

   

 

Szakkörömben több száz gyermek tanulta meg ezt az ősi kézműves tevékenységet. Sokan közülük megyei, országos, sőt nemzetközi díjakat is elnyertek. A nyolcvanas években számos alkalommal meghívott alkotói voltunk a zánkai gyermektábornak.

A szakkör 2004 óta a városi művészeti iskola részeként működik.

 

 

Tanítványaim batikjai: