Köszöntöm!    Ön Gyenizse Péter honlapját olvassa.       Web: www.peter.gyenizse.hu       e-mail: gyenizse gamma.ttk.pte.hu

 

PÉCSI KÖTŐDÉSŰ CSILLAGÁSZATI LAPOK:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MAGYAR MŰKEDVELŐ ÉS ISMERETTER- JESZTŐ CSILLAGÁSZATI LAPOK:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 KÖZPONTI FINANSZÍROZÁSÚ CSILLAGÁSZATI INTÉZMÉNYEK LAPJAI:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CSILLAGÁSZATI WEBÁRUHÁZAK:

   

 

 

 

Műkedvelő csillagászati megfigyeléseim

 

(Digitális észlelőnaplóm)

 

1987 ősze óta érdekel a csillagászat és azóta végzek ilyen irányú megfigyeléseket is. Az elmúlt két évtizedben számos különböző távcsövem és kiegészítő eszközeim voltak, amelyekkel vizuális észleléseket, hagyományos és digitális fényképeket készítettem a különböző égi jelenségekről, objektumokról. Ezek közül több meg is jelent a különböző műkedvelő csillagászati periodikákban (Meteor, Albireo, Bökönc, Astra, Draco stb.). Ezen a lapon a jobban sikerült, vagy a számomra kedvesebb rajzaimat és fényképeimet mutatom be. A szöveges leírásokat kisebb számban raktam fel, azok közlése a fent említett újságok dolga.

2007 őszén - a 20 éves évfordulón - újra szerkesztettem és jelentősen bővítettem a lapomat. Igyekeztem a korábbi időszakból is számos jobb észlelést felrakni. Egyrészt érzékelhetővé kívántam tenni, hogy a gyakorlat növekedésével hogyan javultak a megfigyeléseim az első néhány évben, másrészt szemléltetni szeretném, hogy az elmúlt évtizedben megnyíló új lehetőségek (távcsőpiac kiszélesedése, digitális forradalom) hogyan tágította ki a műkedvelő csillagászok lehetőségeit.

 

További jó böngészést kívánok!

Gyenizse Péter

 

 

 

Légköroptikai és más szabadszemes jelenségekről készült képeim

 

A bolygónk légkörében számos érdekes, látványos fényjelenséget figyelhetünk meg pl. szivárványt, nap- és holdhalót, meteorokat, sarki fényt. Ezekről, és más szabad szemmel is megfigyelhető látványos jelenségekről készült megfigyeléseim a fenti címre, vagy a balra látható képre kattintva tekinthetők meg.

 

 

Napról és Holdról készített megfigyeléseim

 

A Nap és a Hold az égbolton látható két legfényesebb objektum, nem véletlen, hogy évekig én is csak kizárólag róluk készítettem megfigyeléseket. A Nap jelenségei közül elsősorban a napfoltok szabadszemes megfigyelését végeztem évekig. A Hold  különböző eredetű morfológiai formáit eleinte rajzokon, majd fotókon örökítettem meg.

 

 

 

 

Bolygó-észleléseim

 

Az 1990-es években több száz korong- és szalagrajzot, térképet készítettem a bolygókról. Ma is szívesen észlelem a Mars és a Jupiter felszíni alakzatait. A hagyományos vizuális technika mellett azonban úgy érzem a egyre nagyobb szerepet kap a webkamera.

 

 

Üstökösökről és kisbolygókról készült megfigyeléseim

 

A kiszámíthatatlan viselkedésű üstökösök mindig is megmozgatták a fantáziámat. Lehetőségeimhez képest mindig igyekszem nyomon követni a a fényesebb kométákat, mind vizuálisan, mind fotografikusan.

 

 

 

 

Okkultációs jelenségek (fogyatkozások, fedések, átvonulások)

 

A napfogyatkozások a leglátványosabb égi jelenségek közé tartoznak. Megfigyelésük érdekében több ezer kilométert is képes voltam utazni. Ezeken kívül a holdfogyatkozások, a csillag- és bolygófedések, valamint a Merkúr- és Vénusz-átvonulások is nagyon érdekesek tudnak lenni. Szerencsére több ilyen okkultációs jelenség "házhoz jött" az utóbbi időben.

 

 

A Naprendszeren kívüli világ megörökítése

 

A kettőscsillagok, csillaghalmazok, gázködök és galaxisok világa számos embert ragadott már magával. Engem is. A vizuális megfigyelésük is óriási élményt nyújt, de filmeken és digitális képeken jóval több részletet tudtam megörökíteni távoli halmazokban és galaxisokban.

 

 

 

Antikvárium (régi, érdekes, néha hasznos dolgok):

 

►Az első csillagképek beazonosításéhoz használt rajzom ITT látható (1987. december),

►Az első országos folyóiratokban megjelent rajzaim ITT láthatók (1989-től),

►A szabadszemes napfolt-megfigyeléseim statisztikai elemzéséből írt első ismeretterjesztő cikkem ITT olvasható (1992),

►Az első nagyobb lélegzetű csillagászati ismeretterjesztő cikkem ITT olvasható (1994),

►Az első digitális (CCD) felvételeim és történetük ITT tekinthetők meg.

Távcsövek - korszakok

 

 

Ide jön majd:

Csillagászati szempontból érdekes helyek - ahol jártam

 

 

Ide jön majd:

Astra Pécsi Csillagászati Híradó digitalizált számai.

 

Valamint:

Pécs éjjel - éjszakai fotóim a városról

 

Vissza az oldal tetejére