Hőmérséklet, páratartalom és szélsebesség mérése a teljes napfogyatkozáskor

Készítette: Pirkhoffer Ervin

 

A hőmérséklet és a páratartalom változását egy nagypontosságú automata mérőberendezéssel mértük. Ennek kezelését, beállítását Pirkhoffer Ervin végezte. Az egyik berendezés Antalyaban maradt, ahol az említett paramétereket a napon rögzítette. A másik berendezést Gyenizse Péter Kumköy-be vitte az expedíció buszos felével és árnyékba helyezte. A mérést automatikusan végezték reggel kb. 7:00 órától, percenként, kimerülésig.

 

Az Antalyai helyszínen sajnos nem vártuk meg a részleges fogyatkozás végét, bevittük a szobába, így nem mutatja teljes görbét. Az mindenképpen elmondható, hogy napon 43,7-ről 17,1 C°-ra csökkent a hőmérséklet, árnyékban csak 28,3-ról 17,7-re esett. Napon a páratartalom 12,6-ról 85,3 %-ra ment fel, árnyékban 44,7-ről 77,0 %-ra. Árnyékban 5-10 percig azonos szinten volt a hőmérséklet és a páratartalom minimumkor, de a napon éles csúcsot mutat mind a kettő. Napon mérve a minimum hőmérséklet 14:06-kor, a minimális páratartalom 14:02-kor következett be jól lehatárolhatóan.

 

Szélsebességet elsősorban Pirkhoffer Ervin és Fülöp Zsófia (Antalya) mérte kanalas szélmérővel. A részlegesség alatt 0-5 km/h, míg a totalitás környékén 10-15 km/h volt az átlagos szélsebesség.

 

 

Hőmérséklet változása Antalyaban (a fogyatkozás napján, tűző napon), helyi időben (UT + 3 h) mérve

 

 

Páratartalom változása Antalyaban (a fogyatkozás napján, tűző napon), helyi időben (UT + 3 h) mérve

 

 

Hőmérséklet változása Kumköy-ben (a fogyatkozás napján, árnyékban), helyi időben (UT + 3 h) mérve

 

 

Páratartalom változása Kumköy-ben (a fogyatkozás napján, árnyékban), helyi időben (UT + 3 h) mérve