Köszöntöm!    Ön Gyenizse Péter honlapját olvassa.       Web: www.peter.gyenizse.hu       e-mail: gyenizse gamma.ttk.pte.hu

 

 

 

Tisztelt Olvasó!

 

Köszönöm, hogy meglátogatta honlapomat!

Ezen néhány oldalon megpróbálom bemutatni a munkám és a magánéletem néhány fontos csomópontját. Az elmúlt egy-két évtizedben a legtöbb sikerélmény a tanulás, majd a tanítás, a családalapítás, a tudományos kutatás és a műkedvelő csillagászat terén ért. Számos vidám, esetleg tanulságos, vagy éppen felejthető emlékre nem tudok itt kitérni. De talán ez nem is baj, hiszen a kommunikáció ezen formája nem is életrajzi regény megírására való.

Kellemes időtöltést kívánok: Gyenizse Péter

 

Elérhetőségem:

 

ITT olvasható életrajzom (röviden).

ITT látható néhány fénykép az életem fontosabb csomópontjairól.

Rólam (is) írták (újságcikkek, TV riport)

 

 

 

 

 

 

 

Ez a lap elsősorban a szakmai tevékenységem bemutatására szolgál, de nem hagyhattam le róla a családomat sem. Természetesen nekem is a gyermekeim és a párom a legfontosabbak az életemben. Balázs, Sári és Andris sok-sok vidám perccel, órával, nappal ajándékozott már meg. Mint minden szülőnek, nekem is ők a legszebb, legokosabb és legügyesebb gyerekek a világon. A párom, Nagy Judit türelme és segítőkészsége tette lehetővé, hogy kutatásaimat zavartartalanul végezzem.

 

Itt látható Judit honlapja: www.nagyjudit.hu.

 

Itt látható gyermekeim és szüleim honlapja: www.gyenizse.hu.

 

 

 

 

 

 

 

1995 ősze óta veszek részt a PTE Földrajzi Intézetének oktató munkájában. Az asztronómia iránti nagy érdeklődésemből fakadóan elsősorban a csillagászati földrajzi témájú tárgyak tanítását vállaltam szívesen. Dr. Nagyváradi László kollégámmal (egykori tanárommal) folyamatosan bővítjük a témakörben felvehető tárgyak körét, így ma már a hagyományos csillagászati földrajz mellett a planetológa, a csillagászat és mitológia, valamint az égboltismeret c. tárgyakat is hallgathatják az érdeklődők. Nagyon örülök továbbá, hogy az utóbbi években - többek között - a dinamikusan fejlődő geoinformatika oktatásában is részt vehetek, amely során úgy érzem, hogy a jelen és a jövő nagy kihívásaira készíthetjük fel az iskolapadból kikerülő geográfusokat.

 

Oktatási tevékenységem összefoglalása, továbbá az oktatott tárgyak tematikája és vizsgatételei ITT olvashatók.

 

 

 

 

 

 

 

Jelenleg a PTE Földrajzi Intézetében dolgozom, mint egyetemi adjunktus, ahol munkaidőm jelentős részét tudományos kutatással töltöm. A doktorandusz évek alatt tanáraim a települések életét befolyásoló természetföldrajzi tényezők vizsgálata felé fordították érdeklődésemet. Ebben a témakörben készítettem el és védtem meg PhD disszertációmat 2003. márciusában. Kutatásaimban pár év óta egyre nagyobb szerepet játszik a geoinformatika, amiben én is a földrajztudomány egyik jelentős kitörési pontját látom.

 

ITT olvasható földrajzi és csillagászati földrajzi publikációim részletes listája.

 

ITT olvasható néhány cikkem teljes terjedelemben.

 

 

 

 

 

A földrajznál néhány évvel később, 1987 őszén kezdett el érdekelni a csillagászat. Elsősorban a gyakorlati része dobogtatja meg mind a mai napig a szívemet. Az elmúlt több, mit másfél évtizedben több száz órát töltöttem a téli hidegben, vagy a nyári kánikulában a távcsöveim mellett. Tapasztalataimat ifjúsági csillagászati szakkörökön, ismeretterjesztő, vagy egyetemi előadásokon és nyilvános távcsöves bemutatókon próbáltam átadni az érdeklődőknek. Nagy örömmel kapcsolódtam be a különböző csillagászati és ismeretterjesztő szervezetek munkájába is (Astra Pécsi Csillagászati Egyesület, Magyar Csillagászati Egyesület, Pécs-Baranyai TIT).

 

Megfigyeléseim, fotóim, kedvenc cikkeim ITT tekinthetők meg.

 

 

 

 

Vissza az oldal tetejére